Image Map

zaterdag 25 april 2015

Ieper 22 april 2015!

Hi!

Woensdag kwam er geen blogpost online. Dit kwam doordat ik woensdag met school een dag naar Ieper was. Woensdagochtend ging om kwart voor vijf 's ochtends de wekker! Samen met mijn klas en een andere klas zaten we 4 uur in de bus, voordat we in Ieper aankwamen. In Ieper is in de Eerste Wereldoorlog heel erg veel gevocht. Onze geschiedenis leraar weet heel erg veel over de Eerste Wereldoorlog en samen met een vriend van hem was hij de de gids van de hele dag. We hebben heel veel gezien en ik mocht iets heel erg bijzonders doen. Het was heel erg indrukwekkend en bijzonder. Om jullie een indruk te geven van mijn dag heb ik een paar mooie foto's voor jullie! Benieuwd naar de foto's en naar wat ik mocht doen? Kijk dan gauw verder!

Allereerst gingen we naar een monument voor de omgekomen soldaten tijdens de eerste gifgasaanval in Ieper. Dit was woensdag precies honderd jaar geleden. Daarom begonnen we onze dag hier. Het monument is heel erg mooi en groot!
Voor de lunch gingen we naar een museum over de Eerste Wereldoorlog. Het museum was erg interessant en je kon er veel dingen vinden over de Eerste Wereldoorlog. Een echte aanrader als je nog meer van de Eerste Wereldoorlog wilt weten. Een hele ruimte stond vol met allemaal granaten, dat was echt heel erg indrukwekkend!
Op deze dag hebben we drie begraafplaatsen bezocht. Twee Britse begraafplaatsen en één Duitse begraafplaats. De Britse begraafplaatsen waren goed onderhouden en zagen er vredig en mooi uit. De Duitse begraafplaatsen waren erg kil. Het verschil was duidelijk te zien. De foto hierboven is van een Britse begraafplaats.
De klaproos kom je overal in Ieper tegen. Dat komt omdat de klaproos niet veel nodig heeft om te blijven leven. Ook in de kapot geschoten gebieden bleef de klaproos in de Eerste Wereldoorlog groeien. Daardoor kom je de klaproos heel veel tegen.
De stad Ieper ziet er erg mooi en oud uit, maar de stad is in werkelijkheid nog niet zo oud. In de oorlog was Ieper helemaal kapot gebombardeerd, waardoor er niks meer van over was. Na de Eerste Wereldoorlog is Ieper namelijk weer helemaal opgebouwd in de stijl van voor de oorlog.
Dit is de Menenpoort in Ieper. Op de Menenpoort staan de namen van 55.000 vermiste Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Deze soldaten worden elke avond herdacht. Zo'n herdenking duurt normaal 10 minuten, maar omdat het woensdag 100 jaar geleden was dat er gifgas was gebruikt, duurde de herdenking veel langer. Als school mochten wij een krans leggen die avond. Het bijzondere was dat ik dat mocht doen samen met een ander meisje. Er waren veel hoogwaardige personen en veel publiek, dat maakte het wel spannend, maar ook wel heel erg mooi. Het was voor mij een hele eer om dit te mogen doen! Na de herdenking zijn we naar huis gegaan. We kwamen rond kwart voor één ´s nachts aan. Ik was helemaal gesloopt, maar de dag was het dubbel en dwars waard!

Zijn jullie al eens in Ieper geweest?
Liefs, Maud

3 opmerkingen:

  1. Ik ben nog nooit in Ieper geweest. Eerlijk gezegd had ik er ook nog nooit van gehoord haha. Het ziet er wel heel mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgensmij ben ik wel eens met school in de eerste ofzo naar Ieper geweest. Leuke foto's!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!